BOLALAR VOKAL ANSAMBILLARINI TASHKIL ETISHDA PSIHOFEZIYANOMIYASIGA E’TIBOR QARATISH - Omonov, Xasan; Rashid, Savapov (Журнал музыки и искусства, 2021)
Bolalarni musiqa san’atiga oshno qilish ularning psixologiyasiga ijobiy taʼsir qilishi aniqlangan. Shuningdek turli xil shakllarga ega boʻlgan, masalan doiracha, uchburchak, toʻrtburchak shakldagi turli xil asbob-uskunalar yoki yogʻoch qoshiqlar, likopchalar va turli xildagi yasama oʼyinchoq cholgʻularni chalishni bolalarga yoshlik chogʻidan oʼrgatsa boʻladi. Bundan tashqari, bolalarga musiqa sanʼatini oʻrgatishning dastlabki yillarida ularga turli xil ovozlarni, notalarni va farqlashni oʻrgatish kerak. Umuman olganda, musiqiy tovushlar haqida tushuncha berish va ularni farqlashga oʼrgatish, bolalarning yosh vaqtlaridan boshlash mumkin. Bolalarda musiqa tinglashga ishtiyoqni qoʻllab-quvvatlash ularni musiqaga boʻlgan mehrini orttirish kelajakda bolalardan yaxshi sanʼatkor chiqishga yordam berishi mumkin. Ushbu maqolada, bolalar vakolatlarni tashkil etishda psihofeziyanomiyasiga eʼtibor qaratish haqidagi maʼlumotlar yigʻilib tahlil qilinadi.