zebona.sevinch@gmail.com ТЕТРАЛОГИЯДА ТАРИХИЙ ҲАҚИҚАТ ВА УНИНГ БАДИИЙ ТАЛҚИНИ: ТЕТРАЛОГИЯДА ТАРИХИЙ ҲАҚИҚАТ ВА УНИНГ БАДИИЙ ТАЛҚИНИ - Yaxshiyeva, Zebo (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2022)
Ушбу мақолада Амир Темур шахси ва унинг давлатчилик ислоҳоти – дин ва маърифат асосига қурилганлиги ва бу тарихий ҳақиқатни бадиий асарга кўчириш тамойиллари таҳлиллар асосида кўрсатиб беришга ҳаракат қилинган. Чунончи Амир Темур шахси ва унинг олиб борган давлатчилик ислоҳотларида салтанатни фақатгина кенгаш (машварат) негизида камол топтириш, адолат давлатнинг ва сиёсатнинг устуни бўлиши ҳақида ибратли маълумотлар учрайди. Негаки, Амир Темур ўз қайноғаси билан кечган мислсиз кураш, тўқнашувда ҳар хил ҳийла-найранг билан ғалаба қозонмоқчи бўлган Амир Ҳусайн қўшинларининг тор-мор қилиниши бор ҳақиқат. Бу ҳақда “Тузуклар”нинг анча ўрнида тилга олинади. Ҳақиқатдан ҳам, мазкур асар Амир Темур характери ва унинг кенг қалби, табиатан мард ва жасур, илму маърифатли тафаккур соҳиби – Соҳибқирон эканлигини тўлақонли далолатлайди.