ИСКАНДАР ОБРАЗИ ТАЛҚИНИ: ИРФОН ВА ОРИФЛИК - mamadaliyeva, zuhra (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2020)
Ушбу мақолада Искандар Зулқарнайн образининг келиб чиқиш тарихига назар ташланган. Жумладан, Искандар Зулқарнайн образининг такомили, унинг Фирдавсийнинг “Шоҳнома”си, Низомий Ганжавийнинг “Искандарномаси”, Амир Хусрав Деҳлавийнинг “Ойинаи Искандарий” ҳамда Абдураҳмон Жомийнинг “Хирадноами Искандарий” достонларидаги талқинларига муносабат билдирилган. Шунингдек, ушбу образга Навоий “Садди Искандарий” достонида талқин этилган ўзига хос муносабати таҳлил этилган. Хусусан, образнинг рамзий ва мажозийлик хусусиятлари ўрганилган. Навоийнинг бу борадаги доҳиёна ижодий маҳорати мисоллар асосида исботланган.