MASOFADAN O’QITISh TEXNOLOGIYaSINING RIVOJLANISh TENDENSIYaSI - Yusupov, rabbim (Журнал математики и информатики, 2021)
Masofadan axborot uzatish tushunchasini turli jarayonlarga oid holatlar va voqelikni ifodalovchi ibtidoiy tasvirlar (tosh tasvirlar)ning mohiyati hamda yozuvning paydo bo’lishi bilan bevosita bog’lash mumkin. Insoniyat tomonidan ma’lum axborotlarni qayd etish, makon va vaqt oraliqlarida uni o’zidan boshqalarga yetkazishga qaratilgan bunday ijodiy faoliyat natijasida axborotni uzatish va tarqatishning birlamchi usuli yuzaga keldi, bu esa insonlarning axborotga bo’lgan ehtiyojini qondirishning dastlabki bosqichini boshlab berdi.